Het is een met enige regelmaat terugkerend onderwerp: ‘Hoe groot is de invloed en impact van technologie op onze sector?’ Meestal gaat het dan over big data en transparantie over transacties, soms gaat het over smart technology in gebouwen. Maar steeds vaker gaat het over de verschillende beroepen binnen de sector. Zo worden de beroepen taxateur en makelaar regelmatig afgeschilderd als ‘uitstervend ras’. Deze discussie is overigens niet uniek voor onze sector, ook accountants en artsen komen regelmatig in deze categorie terecht.

Ik vind het interessant dat dergelijke discussies, zoals bijvoorbeeld het webinar ‘Technologie voor Makelaars’ eerder deze week, vaak starten (en eindigen) vanuit verdediging en vasthouden aan bestaande structuren. En dan met name de overtuiging dat het betreffende beroep niet overbodig wordt. Dit is overigens heel menselijk en daarmee begrijpelijk. Maar het kan ook een beperking vormen voor innovatie en het inspelen op de snelle maatschappelijke veranderingen.

Zou het niet mooi zijn als we als sector de uitdaging oppakken om een visie te vormen over de wereld van morgen en de impact die dat gaat hebben op de bestaande business modellen in onze sector. Ik ben ervan overtuigd dat we elkaar met de gezamenlijke denkkracht nog kunnen verrassen en daag de sector uit om deze handschoen op te pakken!

Geef een reactie