Het heeft de markten flink bezig gehouden de afgelopen twee weken: de verkiezing van Trump. Beurzen reageerden heftig, maar herstelden ook weer snel. Wat de vastgoedsector natuurlijk meer bezighield was de impact hiervan op de vastgoedmarkt. Na de Brexit zou dit de volgende klap kunnen zijn. Of juist een kans?

Deze week zagen we weliswaar de berichten over de Brexit-klap voor Brits commercieel vastgoed, maar voor Nederlands vastgoed was er juist veel interesse te zien. Van buitenlandse investeringen in logistiek vastgoed, Amsterdam als beste winkelstad in de Benelux, tot meer vraag naar Nederlands kantoorvastgoed en een nieuw record voor beleggingen in woningen. Ondernemers zijn aan het begin van het vierde kwartaal onverminderd positief gestemd (CBS).

De voorspelde hel en verdoemenis na de Brexit en Trump als president lijken vooralsnog uit te blijven. Wat voorspelt dit voor de impact van verkiezingen die nog volgen in Nederland en andere Europese landen de komende maanden? Het is in ieder geval duidelijk dat de geopolitieke onrust toeneemt en de voorspelbaarheid van de uitkomst laag is. Maar voor de vastgoedsector biedt het misschien een nieuwe dynamiek met nieuwe kansen. Nu is de hamvraag: gaan wij als sector afwachten of gaan wij hier proactief op inspelen en de kansen pakken? Ik wacht met spanning af!

Geef een reactie