Geophy deed deze week een gewaagde uitspraak door te stellen dat het waarderingsproces in de vastgoedmarkt binnen vijf jaar vrijwel geheel automatisch verloopt.

Dit geluid is an sich niet nieuw, maar het tijdsbestek dat nu voorspeld wordt is behoorlijk disruptief. Dat gezegd hebbende, de nuance zit natuurlijk wel in het ‘vrijwel geheel’.

Waar al langere tijd wordt gesproken over het modelmatig waarderen van woningportefeuilles, zijn de meningen behoorlijk verdeeld over het modelmatig waarderen van commercieel vastgoed. De meeste taxateurs zijn van mening dat het schier onmogelijk is het unieke karakter van de grotere kantoorpanden en winkelcentra enkel en alleen modelmatig te waarderen.

Dit verschil van inzicht zit in de toepassing van een model: bepaalt het model primair de waarde en mag een taxateur alleen valideren, of is het model slechts een middel voor de taxateur en is het daarmee secundair? Wat in de discussie vaak wordt vergeten is het doel waarvoor de taxatie wordt gedaan. Moet er een beeld worden gevormd over een gehele portefeuille, dan gaan verschillen op objectniveau op in het grotere geheel. Dit is echter ander in het geval van bijvoorbeeld financiering van één enkel object.

Zoals met de opkomst van online shopping zal het geautomatiseerd waarderen ongetwijfeld langer gaan duren dan voorspeld, maar dat het eraan gaat komen is een feit. Het is aan de taxateurs om deze handschoen op te pakken en over te gaan tot heruitvinding van hun beroep.

Geef een reactie