Het was een opvallend bericht tussen alle positieve transactieberichten deze week, de daling van het consumentenvertrouwen. De transactiemarkt is booming, maar ingegeven door diverse faillissementen in de retailsector is het vertrouwen van de consument voor de tweede maand op rij gedaald. Dit bericht an sich is niet heel spannend. Interessanter is het om te zien hoe de vastgoedmarkt hier op reageert.

Vanuit het vastgoed worden de faillissementen in de huidige markt eerder als kans gezien dan als bedreiging. Zo was bijvoorbeeld de afgeketste Rosenbaum deal inzake een A1-winkelportefeuille groot nieuws. De familie geeft aan als gevolg van de recente faillissementen juist positieve huursprongen te hebben kunnen maken. Faillissementen leiden dus niet voor iedereen tot kommer en kwel.

Persoonlijk vind ik het wel spannend om alle ontwikkelingen in het winkelvastgoed te zien. Waar gaan deze ontwikkelingen toe leiden? Vervallen we weer in onze oude gewoonten, verblind door alle transacties? Ontstaat er een verschraling van het straatbeeld door ‘verketenisering’ of gaan er juist veranderingen in de winkelmarkt zichtbaar worden? Chasing Spaces vind ik bijvoorbeeld een interessant vastgoedconcept rondom pop-up stores.

Ik blijf met veel interesse alle ontwikkelingen in onze sector volgen, met veel aandacht voor innovatie en vernieuwing. Hopelijk gaan deze ontwikkelingen bijdragen aan herstel van het consumentenvertrouwen, want volgens mij zijn we allemaal de crisisverhalen wel beu.

Geef een reactie