Alsof het nooit stopt waren er deze week weer meerdere berichten over rechtszaken tegen corporatiedirecteuren wegens fraude. Van de bouw, via het vastgoed naar woningcorporaties, de olievlek is de afgelopen jaren flink verspreid.

Wat mij vooral intrigeert is de reactie van éen van deze directeuren. Enerzijds zegt hij spijt te hebben van zijn daden, om ze vervolgens doodleuk ‘goed’ praten door te stellen dat hij toch altijd zo hard heeft gewerkt voor zijn geld. Impliceert hij daarmee dat iedereen die hard werkt maar mag ‘graaien’, werken anderen gewoon niet hard genoeg of is er misschien een andere logische verklaring voor zijn gedrag?

Mij bekruipt vooral het gevoel dat de mindset niet goed is. Ik ben altijd opgevoed met het adagium: ”gij zult niet stelen”. Ik vermoed de meesten van u ook. Toch zijn er mensen die gaandeweg een andere invulling zijn gaan geven aan deze uitspraak; óf ze praten hem simpelweg recht door te stellen dat ze er eigenlijk gewoon recht op hadden. Hoe het ook zij, zolang we in de brede bouw- en vastgoedsector de mindset niet veranderen, blijft het risico bestaan dat u en ik op feestjes worden aangesproken waarom we toch zo graag werken in deze ‘boevensector’.

Geef een reactie